Kaedah Mencairkan Coklat
Teknik ini menggunakan periuk khas bertingkat yang boleh dibeli di kedai peralatan masakan atau dapur. Jom tengok dan share dengan kawan-kawan.

Ramai Salah Buat Ini Cara Betul Cairkan Coklat Kaedah Double Boiler Barulah Hasil Coklat Cantik Berkilat Vanilla Kismis
Kaedah ini dianggap paling biasa.
Kaedah mencairkan coklat. Tapi Coklat yang rosak ianya akan berketul2 dan tidak berkilat cantik. Teknik mencairkan coklat Compound tidak sama seperti mencairkan coklat Masakan. Ok lah secara mudahnya.
Cara ini lebih selamat dari memasak secara terus atas api menggunakan periuk dimana ia akan membuatkan coklat. Mandi air sangat bagus untuk mencairkan coklat kerana ia memanaskan coklat secara tidak langsung yang bermaksud bahawa suhu lebur dapat rendah dan terkawal. Periuk ini selain digunakan untuk mencairkan coklat boleh juga digunakan untuk membuat kaya atau kastad sos.
Meh sini Chef Asfarul nak tunjukkan cara mudah cairkan coklat dengan kaedah Double Boil dan menyalut biskut Almond London. Kaedah pencairan ketiga menggunakan ketuhar. Dandang double adalah satu set khusus kuali yang terdiri daripada periuk yang memegang air panas dan mangkuk yang sesuai dengan selamat di atas periuk.
Periuk ini selain digunakan untuk mencairkan coklat boleh juga digunakan untuk membuat kaya atau kastad sos. Kaedah ini paling biasa digunakan. Pertama mencairkan coklat putih dalam dandang berganda kemudian masukkan dalam sirap glukosa dan air.
Kaedah ini paling sesuai untuk mencairkan coklat hitam. Tapi ramai juga yang kurang mahir dan tak tahu kaedah betul double boiler ini. Pastikan bekas meletakkan coklat berada dalam keadaan kering ye.
Nampak mudah tapi sering berlaku kesilapan ketika mencairkan coklat. Mencairkan Coklat di Mandi Air. Isi bahagian bawah unit mandi air dengan air kemudian masukkan bahagian kedua mandi air.
Untuk mencairkan coklat Compound ianya cuma memerlukan haba wap bersuhu antara 70-80oC sahaja. Teknik double boil adalah satu kaedah untuk mencairkan coklat tanpa mengubah dari segi rasa dan warnanya. Selalunya teknik ini menggunakan periuk khas bertingkat yg boleh dibeli di kedai peralatan masakandapur.
Oleh itu untuk mencairkan coklat dalam mandi air kita perlu. Pastikan jangan ada air atau ia lembab mesti kering betul. Dah mula buat biskut raya ke tu.
3 Cokelat siap untuk dibuat menjadi praline atau lainnya. Teknik double boil adalah satu kaedah untuk mencairkan coklat tanpa mengubah dari segi rasa dan warnanya. Letsshinewithlta LetsShineTogether shinewithlta lta langkawi polycc.
Kerana ramai yang bertanya macam mana nak mencairkan coklat hari ini ita terangkan bagaimana kaedah mencairkan coklat yang betul hehe itupun setelah ita berguru dengan Chef Coklat kesayangan ramai ni. 2 Masukkan sisa cokelat aduk hingga meleleh dan rata. Selepas lapan hingga sepuluh minit makanan lazat akan siap.
Kemudian letakkan bekas berisi coklat diatas periuk yang berisi air mendidih. Jika ketiadaan microwave boleh menggunakan kaedah double boil untuk mencairkan coklat. Panaskan pinggan dengan air.
Buat sampai cair sepenuhnya sbb lump akan membuatkan choc stuck kat mesin anda nanti. Coklat yang dicairkan mengguna kaedah yang betul akan cair sepenuhnya licin dan berkilat. Bagaimana mencairkan coklat.
Pastikan tiada air yang masuk ke dalam coklat kerana ia akan jadi berketul. Barulah coklat cair berkilat. Selalunya teknik ini menggunakan periuk khas bertingkat yang boleh dibeli di kedai peralatan masakandapurPeriuk ini selain digunakan untuk mencairkan coklat boleh juga digunakan untuk membuat kaya atau kastad sos.
Teknik double boil adalah satu kaedah untuk mencairkan coklat tanpa mengubah dari segi rasa dan warnanya. Chiffon Method Kaedah Sifon - Kaedah membuat kek dimana putih telur dan sebahagian gula dipukul hingga kentalKemudian disatukan dengan bahan-bahan lain. Kaedah 2 dari 4.
Isi kuali bawah dengan 5cm air dan letakkan di atas api. Kaedah oleh Sugarworks Inovatif di YouTube bagaimanapun adalah yang terbaik yang saya dapati dalam talian. Mencairkan coklat menggunakan kaedah doble boiler adalah satu kaedah yang membuatkan coklat cair secara perlahan-lahan.
Ia berupa teknik mencairkan coklat secara wap dimana coklat dipotong kecil dan dimasukkan ke dalam bekas. Pastikan chocolate anda tak burn yer. Tim 23 bagian cokelat di atas air panas suhu 43 0 C tidak mendidih sambil diaduk.
Lelehkan dan panaskan hingga suhunya mencapai 45 0 C. Double Boiler - Mencairkan coklat mentega atau krim keju. Potong 500 g coklat Compound dan masukkannya kedalam periuk.
Ambil kuali untuk dandang berganda. Biarkan coklat cair di bahagian bawah padamkan api angkat dan kacau sehingga cair sepenuhya. Kaedah mencairkan coklat yang BETUL Assalamualaikum Buat sahabat-sahabat saya yang bertanyakan kepada saya kaedah mencairkan coklat yang betul di sini saya nak kongsi kan secara ringkas kaedah nya.
1 Cincang dark chocolate. Kaedah 2 Mencairkan coklat dalam bain-marie. Ia telah digunakan untuk masa yang sangat lama dan sehingga hari ini tidak kehilangan popularitinya.
2 Keluarkan dari microwave dan kacau sampai takde lump cair sepenuhnya 3 Masukkan balik for 30sec kalau perlu. Kaedah ini sesuai untuk mencairkan coklat kerana ia membolehkan ia memanaskan secara tidak langsung yang membolehkan untuk menawarkan haba yang rendah dan dikawal. Anda boleh menggunakan kaedah double-boiler atau microwave.
Pastikan suhunya turun menjadi 27 0 C. Kaedah tradisional coklat cair adalah dengan menggunakan dandang ganda. Itulah serba sedikit ilmu.
Jika tak ada microwave boleh guna teknik double boil untuk cairkan coklat. If you dont have a microwave you could use the double boiler method to melt the chocolate. Kaedah mencairkan coklat masakkan ita pernah kongsikan di SINI Resepi ini menggunakan Krim Tenusu Anchor seperti dalam gambar Krim ini amat sukar di kendalikan bagi anda yang kurang mahir.
1 Masukkan chocolate pallate chip ke dalam bekas dan letak dlm microwave for 30sec. Perkongsian daripada Yatie Faizal menjelaskan tentang cara terbaik mencairkan coklat kaedah double boiler. Panaskan air dalam kuali atau periuk lebih besar dan letakkan periuk berisi coklat di atasnya.
Letakkan jubin dihancurkan dalam periuk dan hantar ke ketuhar pada suhu terendah. Jika kita suka baking maka salah satu kegiatan yang tidak mungkin dihindarkan adalah mencairkan coklatCoklat yang akan kita cairkan bisa jenis compound maupun jenis couvertureCake coklat seperti opera cake dan devils food akan nampak indah ketika dihias dengan ganache dan coklat siram. Sekirannya anda masih tidak mahir di dalam penggunaan krim tenusu anda boleh lupakan resepi ini.
Bagaimana mencairkan coklat supaya ia cair dalam mandi air. Cincang coklat kecil-kecil dan masukkan dalam periuk. Anda boleh gunakan resepi Krim Putih 2 yang akan ita akan kongsikan di bawah nanti.
Coco Butter mentega koko-Lemak putih yang didapati dari coklat semulajadi dan digunakan untuk mengurangkan kepekatan coklat. Membuat coklat pemodelan agak rumit kerana ia cenderung untuk memisahkan dengan cepat. Sediakan air panas bersuhu sekitar 70-80oC dan diletakkan didalam flask air.
Sus eclair menjadi kelihatan mewah karena permukaannya dicelupkan ke coklat cair. Banyak biskut dan kek yang menggunakan coklat cair melalui kaedah double boiler dan ramai yang mempraktikkannya ketika musim raya ini.

Cadburry Chocolate Fondue Youtube
Comments
Post a Comment